La logística és una de les àrees importants a l’hora de donar un bon servei als clients. De fet, esdevé un element clau de cara als clients, i de l’elecció que fem n’obtindrem resultats bons o dolents.
En primer lloc, ens hem de plantejar la logística interna de les mercaderies i l’externa, que serà la que subcontractarem a una empresa especialitzada. La logística interna és aquella amb la qual hem d’organitzar el sistema de control d’existències, inventari, factures, tiquets, albarans, etc. Aquesta part acostuma a tenir el suport informàtic de la nostra plataforma de comerç electrònic i del nostre programari intern de gestió empresarial, que haurem de fer compatible i sistematitzar-ne els processos. El millor és que cada dia tinguem expedicions i que aquestes es programin immediatament en rebre la comanda o la conformitat de pagament.
Normalment, les plataformes actuals acostumen a generar els fulls de comanda i els tiquets automàticament, i el client en rep una còpia per correu electrònic amb un número de referència per rastrejar-lo en cas de necessitat. Els clients estan, doncs, informats de quan ha entrat la seva comanda: si ens endarrerim en l’enviament ho veuran, i també s’adonaran si el nostre servei és àgil.
El lliurament al comerç electrònic és molt important. Si una botiga en línia falla durant el lliurament al client final o no compleix amb el seu compromís de lliurament, la imatge que tindran els nostres clients serà deficient i, sense cap mena de dubte, no els convidarem a realitzar futures compres.
L’elecció de la modalitat d’enviament a realitzar dependrà del tipus de client i del producte (i el seu preu) que vulguem vendre. En qualsevol cas, hem de tenir molt present que estem convertint l’empresa que realitza el transport en un soci de negoci, ja que per al client, la responsabilitat del servei sempre serà nostra. Així doncs, la qualitat del servei i el lliurament són claus per l’èxit d’una botiga en línia i cal tenir en compte que el cicle es tanca en el moment del lliurament (i no abans).