Quines opcions tenim per crear una botiga on-line?

Quan ens plantegem crear un e-commerce podem triar entre solucions de codi obert, de codi propietari i solucions com a servei en núvol.

Botiga on-line
Botiga on-line

Per iniciar-nos en el món del comerç electrònic ho podem fer amb un programari ja existent, desenvolupat i verificat per una gran comunitat d’usuaris o per una empresa amb el suport de la comunitat d’usuaris i altres empreses: el programari de codi obert. Les funcionalitats que permeten aquests programes són les bàsiques que un e-commerce necessita: gestió dels inventaris, gestió d’ofertes i descomptes, gestió de comandes i adaptació del disseny de la interfície web a les necessitats de la botiga en línia.

Aquests programes tenen normalment una versió gratuïta per a la comunitat i una versió de pagament amb suport d’una empresa; també disposen de moltes extensions per augmentar funcionalitats desenvolupades per tercers, que és poden comprar a baix cost (o fins i tot sense). En general es poden trobar moltes empreses que proposen solucions de comerç electrònic oferint la integració de solucions de codi obert, juntament amb una adaptació a l’usuari pensada per a l’empresa que els contracta, així com els contractes de manteniment i d’actualització del programari.

Si el que s’escull és crear una solució de codi propietari hi ha dues possibilitats:

1.Desenvolupar nosaltres mateixos a través del nostre departament tècnic (o per una empresa contractada per nosaltres) el programari que volem fer servir a mida de les nostres necessitats.

2. Integrar una solució comercial.

Desenvolupar el nostre programari pot semblar un bon repte per a qualsevol programador, però si no es té experiència en aquest sentit, segurament acabarà malament. Un comerç electrònic és una eina complexa que requereix molta experiència en programació i també sensibilitat envers les necessitats dels clients i la seva usabilitat (a l’hora de programar la interfície web). La seva adaptació ha de tenir una bona indexació als cercadors com Google i una capacitat d’adaptació contínua a noves funcionalitats (integració amb xarxes socials, noves formes de pagament, etc.). No és a l’abast de qualsevol i normalment no és la millor opció, per culpa de la inversió inicial necessària i el cost del manteniment evolutiu i correctiu posterior.

En general és millor integrar una solució de comerç electrònic comercial, ja que garantirem un temps de posada en marxa més curt, una inversió inicial més baixa, disposar de les millors pràctiques ja provades a més empreses, i un suport i manteniment correctiu i evolutiu del programari.

I si després de veure tots els factors ens decantem per una solució com a servei núvol caldrà tenir en compte que aquests programes funcionen a través d’un navegador d’Internet (Explorer, Chrome, Firefox, etc.) i permeten que qualsevol persona sense gaires coneixements en programació pugui implantar una botiga en línia.

Les solucions segons demanda vénen a ser un lloguer de la plataforma de comerç electrònic que farem servir (tant del programari com del maquinari), i per tant ens permeten començar a treballar sense fer una inversió inicial. No està allotjada als nostres servidors i uns tercers les administren per nosaltres. Aquesta solució no és cara i té l’avantatge que no ens cal fer res, quant a programació, per al nostre comerç electrònic, ni adaptar-lo a les nostres necessitats, ni gestionar el manteniment dels servidors o les actualitzacions de programari (ho fan per nosaltres).

Des de Marketing per tu no ens cansarem mai de repetir que un dels factors claus i determinants per escollir la plataforma més adequada en cada cas és una bona planificació estratègica prèvia que marqui el camí a seguir.

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply