Les xarxes socials són un extens univers on-line ple de possibilitats, n’hi ha per tots els gustos, per triar i remenar, i és una oportunitat que les empreses i les marques no haurien de deixar escapar, i tal com sempre defensem des de Marketing per tu caldria ser-hi a través d’una estratègia, però abans de tot cal preguntar-se qui fa què i perquè, és a dir cal tenir molt clars els diferents rols que s’hi poden trobar.
Cal diferenciar els perfils particulars dels perfils empresarials, ja que hi són i actuen per motius diferents; les persones particulars són a les xarxes socials per compartir interessos, aficions, problemes o inquietuds amb altres persones que també són a la xarxa i amb les que volen estar en contacte, siguin amics actuals, del passat, coneguts, companys de feina, etc.
La gent desitja utilitzar les xarxes com un altaveu per fer saber els seus pensaments, les seves opinions, compartir els seus moments, i les seves coses i saber que seran escoltats, que hi haurà algú a l’altra banda; és un forma de sentir-se valorat, i també important quan es pot arribar a interaccionar amb alguna persona famosa. Però en definitiva tot es podria resumir en què les persones individuals són a les xarxes socials per divertir-se.
En canvi les empreses, marques, negocis o organitzacions hi són per estar en contacte amb els clients actuals, per trobar-ne de nous, per transmetre els valors de la seva marca, per posicionar-se, per augmentar el tràfic cap a la seva web, per guanyar visibilitat, per conèixer les opinions dels seus públics, etc., en definitiva per obtenir-ne un benefici.
I és precisament en aquest punt en el que els rols de les persones particulars i de les marques entren en un petit conflicte, ja que els usuaris individuals en un inici no volen interaccionar o parlar amb les empreses perquè ja tenen amics, familiars, o coneguts amb qui fer-ho, i és precisament aquí on hi ha el “quid de la qüestió” com es pot resoldre aquest conflicte, com es pot aconseguir despertar l’interès d’aquesta audiència?
Doncs creant contingut, explicant coses i històries interessants sobre el negoci i el sector, buscant la interacció i l’admiració, compartint coneixement i saber fer, organitzant activitats i propostes on-line rellevants, contestant preguntes, i resolent problemes, etc.
Per tant quan una marca es llença a l’univers web 2.0 és completament desaconsellable limitar-se a posar fotos dels seus productes o informacions sobre els seus descomptes i promocions, sinó que caldria més enllà i explicar a l’audiència coses el màxim d’interessants possible sobre el sector o sobre àrees relacionades amb la seva activitat, així es pot arribar a aconseguir un públic fidel i compromès amb la marca que a més a més ajuda a difondre la informació a través de “likes”, comentaris i “comparticions”.
Tot això ara escrit sembla molt fàcil, però a la realitat és bastant difícil d’aconseguir, cal un treball constant i sobretot saber com fer-ho havent traçat prèviament un camí o el que és el mateix una estratègia!