Per poder dissenyar i implementar una estratègia on-line primer cal conèixer profundament el públic de la marca, el sector en el que es treballa, l’entorn empresarial i els serveis o productes que s’ofereixen o es venen.
Com que segurament la marca tindrà una identitat corporativa i una trajectòria off-line, potser ja és també on-line, caldrà marcar tres àrees de treball previ:
- Reputació on-line de l’empresa: analitzar la seva presència online (canals corporatius, reputació a les xarxes socials i SEO).
- Definició del missatge: què vol comunicar i a quin públic objectiu es dirigeix.
- Motiu de la marca: quin objectiu es proposa a les xarxes socials
- Atenció al client
- Responsabilitat social corporativa
- Escolta activa
- Posicionament i imatge de la marca
- Crear comunitat
- Promocionar serveis i productes
A partir d’aquí caldrà dissenyar l’estratègia de creació i difusió de continguts o storytelling, i això significa:
- Generar continguts atractius i en diferents formats que reflecteixin l’esperit de l’empresa.
- Potenciar diferents formes de compartir aquests continguts.
- Generar-los en base als principis associats al Social Media Marketing:
- Reciprocitat: Respondre crítiques, preguntes dels usuaris, monitoritzar converses, etc. en base a una interacció clara i directa.
- Exclusivitat: Transmetre a l’usuari que està en una posició de privilegi, ja sigui amb ofertes exclusives, o esdeveniments reservats a la comunitat d’usuaris que vinculen l’offline amb l’online.
- Gust: Creació de continguts fàcilment compartibles (infografies, giff animats, imatges atractives amb text, petits talls de vídeo, etc.
Serà important poder convertir en contingut qualsevol aspecte relacionat amb la marca, també redactar bé i adaptant-se tant al canal que s’utilitzi com al to editorial de la marca. Caldrà tenir molt presents les hores de publicació segons el tipus de negoci, i també saber el tipus de continguts que agraden més al target.
Finalment a partir dels objectius de l’organització i de les audiències caldrà:
- Connectar continguts amb canals i formats, i donar forma al coneixement ja sigui a través de presentacions, vídeos, imatges, tuits, etc.
- Distribuir els continguts a través dels canals respectius i als targets seleccionats a Internet per donar el màxim de difusió.
- Buscar continguts externs a l’empresa que siguin d’interès pel públic.
- Evitar difondre únicament contingut propi.