En el repàs que anem fent de les diferents xarxes socials que existeixen ens hem trobat les podríem qualificar com a “clàssiques” com facebook, o twitter, però també cal tenir en compte les més modernes, una d’elles és Vine una aplicació per fer vídeos de Twitter.
Vine permet als usuaris crear vídeos curts, de 6 segons de duració i gravats mitjançant la càmara del dispositiu que s’utilitzi; el sistema de gravació es fa pressionant la pantalla, quan es deixa de pressionar es para i quan s’hi torna continua gravant, de manera que el resultat és un efecte de diferents trossos de gravacions, s’hi poden afegir arxius d’àudio o deixar solament el que s’ha gravat, i després compartir-ho a la xarxa amb altres usuaris.
Aquesta xarxa social va ser creada per Dom Hofman i Rus Yusupov al juny del 2012, i al veure les possibilitats que tenia Twitter la va comprar a l’octubre del 2012, i finalment va ser llençada al mercat el 24 de gener de 2013, en un inici tan sols per dispositius d’Apple: iPhone i iPod touch, però el 3 de juny ja es va estendre per altres usuaris de sistemes Android a través de la versió 4.0.
Els publicistes i la indústria del cinema li han vist ràpid les “gràcies” que té Vine, ja que els permet llençar directament campanyes publicitàries a les xarxes socials, i també tràilers i avenços de les noves pel·lícules i fins i tot de vídeojocs. Als usuaris particulars els permet jugar a fer vídeos amb efectes, com si fossin professionals del sector; la única que ha creat alguns problemes és el contingut pornogràfic que han penjat alguns usuaris.
L’estructura de l’aplicació és senzilla, la “home” és la pantalla d’inici en al que es poden veure els diferents vídeos que circulen per la xarxa, l’apartat “explore” està destinat a la busca de les temàtiques o persones que més interessin, la pestanya “activity” mostra la pròpia activitat de l’usuari, el “profile” és el perfil de cadascú en el que hi ha els vídeos penjats i els “m’agrada” d’altres usuaris.
Davant de l’èxit de “Vine”, “Instagram”, una xarxa socials que estava dedicada a les fotos, ràpidament va desenvolupar una aplicació per poder penjar també vídeos d’una forma bastant similar, en aquest cas per gravar-los cal pressionar l’ícona de la càmara i també es pot fer per passos, posteriorment es poden aplicar els mateixos filtres de les fotos a aquests vídeos gravats.
El que està clar és actualment hi ha un ventall cada vegada més ampli de xarxes socials per poder escollir segons els interessos personals de cadascú o segons els requeriments estratègics de cada negoci, en aquest segon cas però cal tenir en compte que sigui quina sigui l’elecció les xarxes socials requereixen un treball constant per poder-ne treure profit.