Seguint amb el post de dilluns sobre com entrenar la nostra ment per ser més creativa, us volem parlar de més tècniques de creativitat per aconseguir la resolució de problemes d’una forma diferent, com per exemple la Tècnica Scamper, la qual va ser inventada per Bob Eberlee, i les lletres del nom corresponen a les sigles de les paraules en anglès: Substituir, Combinar, Adaptar, Modificar, Buscar altres usos, Eliminar i Canviar la forma.
Aquesta tècnica és molt adequada quan es vol reorientar l’ús o les aplicacions d’un producte, de manera que s’enfoca la reunió al voltant d’aquell objecte, i a partir de les paraules que conformen el nom SCAMPER cal que ens anem fent preguntes com: I si modifiquem la textura del producte? I si el fem servir per una altra cosa que no havíem pensat fins ara? I si eliminem aquesta part? De manera que quan hem finalitzat el procés tenim noves idees originals per modificar el producte del que hem partit.
Una altra tècnica interessant és la de les Màscares, sorgida del concepte de provocació formulat per De Bono, també molt orientada a reenfocar un producte, que consisteix en tres passos:
1.- Agafem un producte i descrivim les seves característiques bàsiques i objectives, si per exemple es tracta d’un sabata direm que es posa als peus, que té una sola, que té flexibilitat per poder caminar millor, etc.
2.- Invertim la descripció que hem fet, i si continuem amb l’exemple de la sabata direm completament el contrari: que no es posa als peus, que no té sola i que no és flexible
3.- I aquest és el pas decisiu en el que intentem lligar els conceptes anteriors, tant els objectius, com els contraposats, i poden sortir coses com una sabata amb airbags a les soles perquè el peu no toqui a terra.
I per finalitzar aquest post explicarem el mètode 635, ideat per Waterfield, i que té similituds amb el “brainstorming”, en aquest cas els mateixos números del nom ens indiquen què cal fer:
– 6 persones es reuneixen, amb un full en blanc al davant, per tal de generar idees d’un tema plantejat prèviament.
– 3 idees són les que cada persona haurà d’escriure de manera concisa durant 5 minuts, després caldrà passar la fulla al company del costat, i un cop els participants hagin llegit les anterior idees, tindran 5 minuts més per escriure’n de noves i així successivament.
– El cicle es completa amb les 6 intervencions de 5 minuts cada una, i al final disposarà de 108 idees en tan sols 30 minuts.
Hi ha una variant d’aquesta tècnica que es diu “Brain Writing” que permet mantenir l’anonimat i no saber qui escriu les idees, ni limitar el nombre de participants, el número d’idees aportades per cada un, o el temps per escriure-les.
En aquests dos posts dedicats a les tècniques creatives n’hem descrit algunes, però n’hi ha moltíssimes més, es tracta d’utilitzar la que es vegi més adequada o més atractiva en cada cas, però el que està clar és que la creativitat, sempre dona uns resultats espectaculars!