Són útils les Relacions Públiques?

Les relacions públiques són una eina eficaç de comunicació centrada en el cultiu de les bones relacions amb els diferents públics de l’empresa.

Les relacions públiques tenen com a objectiu establir relacions de confiança entre l’empresa i el seu entorn per tal de garantir la credibilitat i crear la percepció d’una imatge pública i un estat d’opinió favorables.

Alguns dels objectius de les relacions públiques són:

 • Oferir una bona imatge corporativa, coherent i contínua.
 • Gestionar els rumors sobre l’empresa, les anècdotes o els esdeveniments desfavorables.
 • Obtenir una publicitat favorable.
 • Cultivar les relacions amb els accionistes de l’empresa i altres membres que donen suport financer.
 • Cultivar bones relacions amb institucions locals i nacionals, incloent-hi relacions amb legisladors i funcionaris del Govern per tenir influència en lleis i reglaments.

Com podem portar a terme les relacions públiques? A continuació esmentem set d’algunes eines que s’engloben dins les relacions públiques:

Loreak Mendian, marca del País Basc dedicada a la comercialització de roba d’alta qualitat i dissenys innovadors, va organitzar un festival de cinema de surf a Donosti.

 • Relacions amb la premsa o agents de premsa: crear i col·locar notícies en els mitjans de comunicació per atraure l’atenció sobre un producte o servei.

Podem enviar un comunicat de premsa sobre un producte nou, sobre un aniversari de l’empresa o d’un producte, o bé sobre la creació d’un esdeveniment especial. Per exemple, un festival de cine de surf a Donosti organitzat per Loreak Mendian o una festa per celebrar el nou llibre de Harry Potter. El fet d’informar els mitjans de comunicació a partir de la creació de notícies s’anomena publicity.

 • Esdeveniments especials: es tracta de fer actes que vagin en consonància amb la imatge de marca que vol transmetre l’empresa. Per exemple, es pot fer una conferència de premsa sobre les innovacions que presenta el producte, una visita guiada per a membres de la premsa (visites a bodegues de vi) o un viatge o activitats esportives (per exemple, Nike organitza campionats itinerants de bàsquet).
 • Comunicació corporativa: consisteix a crear una identitat corporativa a partir de la creació de materials de comunicació per fer arribar al públic meta:

Butlletins, revistes, anuaris i cada vegada més materials audiovisuals (CD-ROM o DVD de demostració). Per exemple, cada any La Caixa de Pensions publica un anuari, i Mercedes Benz edita una revista trimestral per a tots els consumidors de la marca.

Material d’identificació corporativa: cartes, logotips, retolació corporativa per a edificis i vehicles per mostrar una imatge integrada.

 • Actes amb institucions públiques: per exemple, el Dia de la Terra un jardiner ofereix flors en un acte organitzat per l’ajuntament o els mercats fan una degustació de productes biològics en col·laboració amb el consistori, o bé la participació en la restauració de cases emblemàtiques de la ciutat.
 • La web com a eina de comunicació: les pàgines web, més enllà de tenir una funció de venda, en molts casos funcionen com un instrument de comunicació en què es difonen els principis de l’empresa i les seves novetats. Per exemple, l’empresa Danone no ven per Internet, però aporta informació nutricional als usuaris, i Levi’s, més enllà de vendre-hi, ofereix consells sobre com escollir un pantaló. La web permet molta agilitat en la gestió de situacions de crisi, com la retirada d’un producte del mercat, i ofereix explicacions sobre la situació i desmenteix rumors.
 • Patrocini: són actes que volen donar a conèixer la cultura corporativa de l’empresa i oferir una cara menys comercial de l’empresa, més connectada amb el consumidor i la seva realitat. Aconseguim concretar la imatge de la marca, revalorar el producte i la gestió empresarial, motivar la força de vendes… Moltes empreses patrocinen actes als quals assisteixen els consumidors, com ara el Mutua Madrid Open de tennis, patrocinat per la Mutua Madrileña i Mercedes Benz, entre d’altres.
 • Les fires i exposicions: la participació a fires del sector o la celebració de jornades de portes obertes són oportunitats excel·lents per donar a conèixer l’empresa. La presència a fires, tant nacionals com internacionals, permet conèixer les tendències del sector, posar-nos en contacte amb clients potencials i fer ressò de les darreres novetats de l’empresa.
Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply