Són les xarxes socials la solució?

SOCIAL MEDIA IIActualment tot va molt ràpid, les mass media són una font inesgotable de novetats i d’actualitzacions constants, els usuaris encara no han acabat de fer-se seva i d’adaptar-se a una xarxa social que ja n’apareix un altra, els erudits del marketing i els portals d’informació tan sols parlen d’aquesta nova forma de comunicació, i enmig de tot això hi ha els usuaris particulars i els negocis que interactuen amb interessos completament diferents.

Els usuaris individuals són a la xarxa per socialitzar-se, per passar-ho bé, per interactuar amb altres persones, segons el portal de notícies www.puromarketing.com es poden classificar de la següent manera:

– No shows: Totes les persones que no tenen cap interès pel món de les xarxes socials.

– Newcomers: perfil d’uns 40 anys, amb família i que interactua de tant en tant a través del seu ordinador personal.

– Onlookers: tenen al voltant d’uns 36 anys, estan casats i amb fills, les seves aportacions també són esporàdiques a través dels seus PC’s o a vegades a través dels smartphones, però consulten les xarxes socials cada dia i es dediquen sobretot a observar i a consumir informació.

– Cliquers: persones que solen tenir uns 50 anys i amb família, són membres actius d’alguna xarxa social, sobretot facebook i youtube, ja que l’usen cada dia a través dels seus PC’s o Iphones, i l’utilitzen per fer més forts els vincles amb familiars i amics.

– Mix-n-mingler: usuaris actius, amb edats que no arriben als 30 anys, casats i amb fills, que interactuen a través de varis canals: facebook, twitter i linkedin, i  amb grups d’interessos diverses vegades al dia, es connecten a través dels seus dispositius mòbils.

– Spark: tenen una mitjana d’edat d’uns 24 anys i solen viure amb els pares, utilitzen les xarxes socials cada dia, estan sempre on-line perquè es connecten a través dels seus smartphones, veuen aquest món com una extensió de la seva vida social, aporten contingut i el comparteixen a través de diversos canals, utilitzen principalment blogs i tot tipus de xarxes socials.

I els negocis són a les xarxes socials per promocionar els seus productes o serveis, per aconseguir més clients, per fidelitzar els que ja tenen, etc, els motius són diversos segons cada organització, però el que està clar és que no hi són únicament per socialitzar-se desinteressadament.

La situació seria metafòricament parlant com si tots aquests usuaris particulars estiguessin en una reunió social, parlant de les seves coses i compartint les seves experiències i de cop entrés un comercial d’un negoci a vendre els seus productes o serveis, quina seria la reacció? D’entrada no sembla que pugi ser massa positiva, ja que es pot considerar com una intrusió en un espai personal d’oci, i és en aquest punt on els interessos de les persones es poden contraposar als de les empreses a la xarxa.

Per aquest motiu des de “Marketing per tu” pensem que si una organització es planteja de fer marketing a través de les xarxes socials ha de tenir en compte un punt bàsic: l’estratègia, que en definitiva és la base del marketing, és a dir: el fet de pensar qui som, cap a on volem anar, a qui li volem explicar el que venem i quina és la millor manera per aconseguir-ho.

Així que finalment arribem a la conclusió que les xarxes socials no són la solució a tots els problemes o la única manera de fer marketing en aquests moments, són una eina més que pot arribar a ser molt útil, sempre i quan es faci per aconseguir uns objectius concrets i de manera estratègica.

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply