Quines són les noves tendències en E-commerce?

ATENCIÓ AL CLIENT IXEn el context d’augment exponencial de la compra en línia, les xarxes socials estan guanyant cada vegada més protagonisme. Segons el Baròmetre del Social Commerce de Social-Buy.com, el 47% de les empreses espanyoles consideren que les xarxes socials aporten un avantatge competitiu en l’ampliació de canals de venda en línia i són conscients del seu gran potencial per al creixement de les empreses. A més, el 42% de las empreses que disposen de botiga en línia afirma haver incorporat algun tipus de funcionalitat social en el seu canal de venda.

En l’actualitat, el concepte Social Commerce s’ha convertit en un terme recorrent a l’àmbit de las noves tecnologies. S’utilitza per denominar qualsevol eina que aprofita el potencial de les xarxes socials per millorar el procés de compra en línia. Dins d’aquest concepte, s’inclouen les valoracions de productes, recomanacions d’usuaris, eines de compra social (compra grupal, fcommerce, etc.), aplicacions socials i social advertising, etc.

En termes generals, podem distingir dues tipologies de Social Commerce:

Vendre a través de les xarxes socials: Facebook ha esdevingut la plataforma per excel·lència en l’àmbit del Social Commerce. A l’estat espanyol, el 36% de les companyies que utilitzen les xarxes socials però que no disposen de botiga en línia consideren Facebook com el canal de venda del futur. Podem definir el Facebook Commerce com la integració de canals de venda dins de Facebook. Es tracta d’utilitzar la xarxa social preferida de milions d’usuaris com a plataforma per facilitar i executar transaccions comercials entre les marques i els seus fans.

El Facebook Commerce neix dels avantatges associats als entorns socials. De fet, la capacitat de segmentació, la fidelitat dels fans i el grau de confiança amb els prescriptors són alguns dels atributs més valorats per les empreses que decideixen instaurar un punt de venda dins de Facebook.

Existeixen diversos tipus d’aplicacions de F-commerce: des dels simples aparadors que deriven l’acte de compra a la botiga en línia, fins les aplicacions que desenvolupen el procés de compra integral dins de Facebook, com és el cas de Social-Buy.com.

També cal destacar la importància creixent que està assolint Pinterest a l’àmbit del Social Commerce. Gràcies a la gran quantitat de tràfic que genera i la seva capacitat per presentar imatges de manera atractiva i simple, les marques conceben aquesta nova xarxa social com un valuós aliat. En poc temps, Pinterest s’ha convertit en la cinquena plataforma que més tràfic genera per als espais de comerç electrònic, només per darrere de Facebook, Youtube, Twitter i Yahoo!. Així doncs, les recomanacions i suggeriments de productes que es generen en aquesta xarxa tenen una gran capacitat d’influència en els usuaris i, sovint, esdevenen el desencadenant de la compra.

Socialitzar el punt de venda: una altra de les opcions que proposa el Social Commerce és integrar les xarxes socials dins el punt de venda en línia per tal de generar sinèrgies profitoses. Més enllà de la integració dels botons socials (‘Like, ‘+1’, ‘Pin it’, etc.), cada vegada hi ha més empreses que aposten per un canal de venda en línia més social que, a part de millorar l’experiència de compra dels clients, mostri una oferta rellevant i personalitzada per a cada client. Així doncs, podem pronosticar l’emergència de botigues en línia amb una clara vocació de personalització. En aquest sentit, existeixen certes extensions, com la de Social-Buy.com, que permet connectar qualsevol botiga en línia a les xarxes socials.

Per últim no hem de perdre de vista que el comerç electrònic és cada vegada més mòbil. El creixement continu de la penetració al mercat dels smartphones i dels tablets, i la seva alta utilització, està fent que el nostre comerç electrònic hagi d’estar adaptat a aquests nous formats de pantalla (en general més petits) i a una nova forma de navegació (del ratolí a la pantalla tàctil). Tenim dues alternatives: adaptar el nostre comerç electrònic per a aquests nous formats (WebApp) o desenvolupar aplicacions natives per a cada dispositiu (Apps) –com a mínim per als dos sistemes amb més usuaris iOS d’Apple i Android de Google–.

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply