Què són els marketplaces?

La presència a mercats digitals o marketplaces és fonamental per a l’èxit o el fracàs del nostre comerç electrònic, ja que s’hi pot trobar gran part del nostre públic objectiu.

organismes internacionalsEls mercats són llocs en els quals oferta i demanda intenten posar-se d’acord en el preu d’un producte i, eventualment, realitzar una transacció. La transacció pot no ser en aquell mateix moment. De fet, pot no ser ni en línia en molts casos dels mercats B2B, si no s’acorda l’enviament de mostres o es passa a discutir els termes de l’acord per mitjans no digitals.

Sigui com sigui, es considera mercat digital qualsevol lloc web on hi ha oferta i demanda d’un determinat producte o servei.

Podem trobar molts tipus de mercats. Aquí es classificaran segons si són B2B o B2C.

1. Els mercats B2B: Són mercats en què només poden operar les empreses. D’aquests mercats en trobem de verticals i d’horitzontals.

a) Entre els verticals, per exemple, hi ha: www.mercatrans.com (càrregues buides de camió)

b) Entre els horitzontals hi ha: www.solostocks.com (excedents d’estocs en general) o dintre de la mateixa categoria que l’anterior també hi ha www.alibaba.com

Els mercats B2C: Són mercats en els quals les empreses venen a particulars. N’hi ha de molts tipus i de diferents especialitzacions. El més famós és eBay (www.ebay.es), on podem vendre pràcticament de tot. Aquest mercat també permet la venda entre particulars, però en el cas de B2C no es pot concebre una estratègia de venda a un usuari final sense passar per eBay,especialment si ens adrecem a mercats com l’alemany o l’anglosaxó, en què eBay té una forta implantació. Un altre mercat B2C és www.puntcentric.com on es poden trobar els productes que ofereixen les botigues físiques i està orientat a la geolocalització.

Existeixen altres portals com Amazon (www.amazon.com), Zalando (www.zalando.com), Pixmania (www.pixmania.com) o La Redoute (www.laredoute.com) que aprofiten el gran tràfic i notorietat de què disposen per oferir a tercers inserir els seus productes i vendre a aquestes plataformes.

El funcionament per a una botiga en línia ja establerta seria el següent:

1. Tenim un web propi on venem el nostre producte i volem beneficiar-nos de la visibilitat i marca de certs portals que a part de vendre els seus productes actuen com a marketplaces.

2. Preparem un fitxer amb els nostres productes, descripcions, fotografies, preus… i l’enviem a aquests webs, normalment a través d’un fitxer en format .xml que anirem actualitzant en base als canvis que hi hagi al nostre catàleg.

3. Aquests webs integren els nostres productes.

4. Quan venen un producte, ens passen la comanda amb les dades del destinatari. Nosaltres fem la preparació de la comanda i l’enviament.

5. Els marketplaces es queden una comissió que sol oscil·lar entre el 10 i el 17%, en funció de la categoria del producte. Alguns a part cobren una quota mensual, independentment de què hi hagi vendes o no.

Un dels avantatges d’aquests marketplaces és que ens permeten provar nous països en què no tinguem el nostre web per avaluar el comportament dels nostres productes davant dels consumidors. Webs com Amazon tenen una gran presència internacional. Per exemple, si no tenim presència a Alemanya una opció abans de fer el nostre web en alemany és provar de vendre els nostres productes a un Marketplace amb presència en aquest país.

Hi ha un directori de tots els mercats digitals del món en un web creat amb fons europeus i amb la col·laboració de l’ICEX: e-MarketServices (www.emarketservices.com). Aquí podrem obtenir llistes per país o per tipus d’indústria, sense cap cost per la consulta. És realment un web que ens interessa conèixer i fer servir.

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply