Què són els codis QR?

Els codis QR (en anglès “Quick Response” que vol dir resposta ràpida) són codis de matriu, és a dir, codis de barres bidimensionals, i consisteixen en un sistema per emmagatzemar una gran quantitat d’informació alfanumèrica, la seva principal característica visual són els tres quadrats que hi ha a les cantonades i que permeten detectar la posició del codi al lector i llegir o mostrar la informació que conté.

Com a exemple en aquesta imatge hi ha el codi QR corresponent a aquest blog de “Marketing per tu”.

Trobem el seu origen al Japó, una empresa anomenada Denso-Wave (http://www.denso-wave.com/en) va crear el primer l’any 1994 per a usos industrials, però la seva utilització en aquest país es va estendre a altres àmbits fins arribar al moment actual en el que ja són àmpliament utilitzats per la majoria de la població, substituint el codi barres tradicional.

L’ús d’aquests codis QR s’està estenent molt ràpidament i actualment moltes empreses el fan servir per administrar els seus inventaris o per altres usos industrials, però en el moment en el que la nova generació de “smartphones” i “tablets” han inclòs un software per llegir-los s’ha fet un pas més i ja hi ha nombroses aplicacions dirigides al consumidor final, i s’està utilitzant en moltes campanyes de marketing, publicitat, i comunicació.

Ja hi ha pagines web (ex: http://www.codigos-qr.com/generador-de-codigos-qr/) que generen codis QR que poden contenir molt tipus d’informació com la d’una targeta de visita, d’una web, d’un catàleg, textos, fotos, etc. Per tant els codis QR són utilitzats pel google Maps, pel món de l’art, de la cultura, de la ciència, del disseny, etc.

Hi ha exemples de campanyes de marketing concebudes a través d’aquesta eina, de manera que presenten unes imatges o una informació que cal completar llegint el seu corresponent codi QR i d’aquesta manera podent visualitzar les imatges o el textos emmagatzemats en el codi.

Com a exemple la última campanya de prenatal: http://www.codigos-qr.com/2011/12/09/prenatal-escaparates-con-codigos-qr/ que ha col·locat codis QR als aparadors de les seves botigues per tal que els interessats puguin tenir més informació sobre els seus productes i la seva marca a través d’un vídeo on-line.

De totes maneres encara no està totalment estès a la majoria de la població, ja que molta gent no sap què és, o d’altra no té cap lector al seu mòbil, per tant quan es concebin campanyes de marketing a través d’aquesta nova eina, cal que també s’ofereixin alternatives pels públics objectius als que encara no es pot arribar per aquesta via.

Tens més informació sobre codis QR?

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply