Què és el marketing viral i com el podem fomentar?

Aquest tipus de màrqueting costa de fer si no se n’és un professional. Moltes vegades el resultat no és el desitjat, i quan ho és sol ser-ho per casualitat si no es té realment una experiència prèvia i coneixements de publicitat.

MK VIRALLa tècnica consisteix a generar algun producte digital (article, vídeo, acudit gràfic, cançó, etc.) que no sigui purament comercial però que permeti referenciar la nostra marca o el nostre producte i que, per l’originalitat o el format, la gent reenviï el missatge on està inclòs el nostre producte digital.

En molts casos, ens acaben arribant missatges que originalment partien d’una empresa però que han perdut la referència a l’empresa i només ha quedat el producte digital. D’aquí la dificultat de portar-lo a la pràctica sense coneixements reals de publicitat.

Ara bé, quan funciona, realment s’obtenen resultats espectaculars amb inversions molt baixes. Els missatges que funcionen millor quant al màrqueting viral acostumen a ser entretinguts i graciosos.

Hi ha maneres de fomentar el màrqueting viral, per exemple incloent en les nostres fitxes de producte una utilitat que permeti reenviar la fitxa o la imatge de la fitxa a terceres persones. Aquí agafen molt de valor els elements de xarxes socials com Facebook i Twitter, que podem integrar en cada fitxa de producte.

El que no es pot fer, perquè la Llei de protecció de dades ho prohibeix, és utilitzar els correus de tercers als reenviaments de les nostres fitxes per fer comunicacions comercials nostres. Aquest correu enviat per un amic serà l’única comunicació que es podrà fer i, per tant, és important que escollim bé el missatge que acompanyarà la fitxa que s’enviarà.

Des de la irrupció de les xarxes socials, les campanyes virals han augmentat, així com la potencial repercussió que poden arribar a tenir. Centenars de milions d’usuaris disposen de compte a Facebook o a Twitter i, per tant, els destinataris potencials de campanyes virals cada vegada són més amplis.

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply