Tot i estar plenament en el món on-line i per molt que el projecte sigui natiu en línia, és recomanable recolzar l’estratègia de màrqueting 2.0 amb accions analògiques. És a dir, crear ponts entre l’espai físic i en línia per aprofitar el potencial d’ambdós mitjans. Per exemple, en el cas d’un negoci que tingui una botiga al carrer, podem utilitzar els codis QR* perquè els usuaris puguin compartir els productes i exercir com a prescriptors de la marca.
Quan ja estiguem en línia i tot funcioni correctament: escoltem els nostres usuaris, fixem-nos molt bé en què fan els nostres competidors (més experimentats) i mirem d’innovar i millorar sempre la nostra proposta de valor. Recordem que la diferenciació creada serà la que faci que vinguin o que no vinguin usuaris al nostre web. El valor dependrà de la qualitat dels nostres productes, serveis i continguts; de la quantitat de la nostra oferta de producte i continguts; de la seguretat, la usabilitat i l’agilitat de la nostra plataforma i, de forma indirecta, de la mida de la nostra comunitat d’usuaris i clients.
Per atraure visites al nostre web i convertir-les en clients, cal primer que tinguem en compte la piràmide de conversió de visites a clients i els processos d’aquesta conversió:
Visites
Contactes
Clients
Fidelitzats
Procés 1: Captació de visites
Consisteix a atreure visites qualificades al nostre web. Les visites qualificades són aquelles que procedeixen d’usuaris que són públic objectiu del nostre producte. Per tant, el primer que hem de fer és pensar qui és el nostre públic objectiu, quin nivell sociodemogràfic té, on el trobarem a Internet i quines són les seves necessitats. Quan sapiguem tot això, podem començar a formular accions dirigides a captar visites.
Procés 2: Conversió de la visita en contacte comercial
Si el nostre web no és de comerç electrònic, segurament només arribarem fins aquí. En aquesta fase, el nostre objectiu serà aconseguir contactes comercials (nom i adreça electrònica d’algú interessat en el nostre producte). Si disposem d’un comerç electrònic també ens interessarà aconseguir aquests contactes, perquè els podrem subscriure al nostre butlletí o bé llançar ofertes per tal de convertir-los en els nostres clients.
Procés 3: Conversió del contacte comercial en client
En aquest cas, la conversió pot procedir directament d’una visita que es converteix en client; o bé pot passar abans per l’estadi de contacte comercial i després es pot transformar en client. En aquest cas, no ens importa tant el procés com el fet que finalment s’acabi convertint en client.
Procés 4: Fidelització i desenvolupament del client
Un cop ja s’ha aconseguit un client, és important no perdre’l i, a més, desenvolupar-lo com a client. Recordem que és tres vegades més barat desenvolupar un client que no pas aconseguir-ne un de nou. Per tant, cal concedir un tracte especial i personalitzat als clients fidels per generar repetició de compra.
I per finalitzar aquest post comentar que la tasca comercial directe, és a dir el contacte telefònic i personal amb els possibles clients i amb els clients actuals és una part de l’estratègia de marketing off-line de vital importància i que mai s’ha de deixar de fer!