En l’anterior post es va parlar dels perfils personals de facebook, però si es vol tenir presència en aquesta immensa xarxa social com a empresa, negoci, associació o marca cal fer-ho a través d’una “funpage” és a dir una pàgina de facebook d’empresa, ja que si es fa a través d’un perfil personal es corre el risc que l’eliminin; en cas que s’hagi fet d’aquesta manera es pot traspassar el perfil personal de facebook a una pàgina d’empresa.
Les fanpage són espais corporatius especialment creats per poder fer campanyes de publicitat i promocionar la pròpia marca, ja que qualsevol persona es pot fer fan de la pàgina i hi pot haver un número il·limitat de persones que facin “m’agrada”. Hi ha un element important a tenir en compte i és crear les pàgines oficiales i intentar que al públic li quedi molt clar quin és el facebook autèntic i corporatiu de l’organització, no és bo que hi hagi moltes pàgines creades de la mateixa marca.
Les pàgines de facebook tenen algunes característiques una mica diferents dels perfils personals, ja que per exemple ens permeten personalitzar la pàgina i afegir-hi totes les pestanyes que ens interessi com promocions, esdeveniments, ofertes, cupons de descompte, formularis de contacte, etc.
Tots els continguts que es publiquin a la funpage els seguidors les podran veure en el seu timeline, però en canvi, els responsables de la pàgina només podran veure les dades bàsiques dels seus admiradors i no les seves actualitzacions, d’aquesta manera es protegeix la seva privacitat. A més a més els administradors de les funpage també són anònims, qui parla és la marca, no es veu qui hi ha darrera.
Cada administrador pot tenir funcions diferents i personalitzables, hi pot haver el Manager que no controla tot, el Content creator, que és el que escriu i busca els continguts, el Moderador, que és el que contesta els comentaris i en cas que n’hi hagi de negatiu gestiona les petites o grans crisis, l’Advertiser, que és el crea els anuncis, i l’Insight Analyst, que és el que s’ocupa de monitoritzar el que passa en aquesta pàgina de facebook a través de l’anàlisi de dels posts, dels likes, dels comentaris, de la viralitat, i de les característiques dels seguidors.
Els pannells d’estadístiques o insights permeten visualitzar el trànsit que rep la pàgina, a part de saber dades quin és el perfil dels seguidors: sexe, edat. procedència geogràfica, els impactes que tenen els continguts que es publiquen, ja que es pot saber quantes persones els han vist, i si aquests han arribat també als amics dels fans i a quants han arribat.
Es pot visualitzar el tràfic de visites que té la pàgina i la procedència d’aquestes visites, és a dir si venen directament a través del facebook, o del google, o del twitter, o de la web; a part de poder saber també quines són les seccions de la funpage que tenen més visites.
Unes altres característiques molt interessants des del punt de vista de marketing és el fet que google indexa les pàgines de fans i això permet aparèixer als buscadors, i amb el valor afegit que també es pot personalitzar la URL, és a dir: http:///www.facebokk.com/IELNOMDELAMARCA.
Des del juny del 2012 les pàgines d’empresa de facebook permeten programar missatges i administrar-los, aquesta eina és molt valuosa, ja que quan una empresa és al facebook els seus seguidors esperen informacions molt sovint, i en els casos de vacances i caps de setmana es pot utilitzar aquest recurs sense que l’audiència noti res, perquè a la fi i a la cap tothom té dret a una mica de desconnexió oi?