Per fer créixer la comunitat on-line al voltant de la nostra marca cal que coneguem el cicle de vida de la incorporació de nous membres, que serà el marc per dissenyar i executar accions que maximitzin els nous usuaris, que fidelitzin als existents i que els retinguin per optimitzar el creixement.
En aquest procés cal diferenciar 5 etapes:
1.- Coneixement: missatges dirigits a un target definit i estratègies multicanal de reconeixement de marca. Investigació de mercats i campanyes que fomenten el reconeixement de marca i generen noves relacions a través de l’intercanvi d’informació i generació de leads.
2.- Incorporació: s’utilitzen estratègies habituals al màrqueting: segmentació, desenvolupament de creativitats i propostes de valors que maximitzin el retorn de la manera més efectiva.
3.- Engagement: el nivell de participació/sentiment de pertinença és clau per tenir elevades taxes de retenció i un creixement sostingut. Aquest tipus d’accions converteix els membres en usuaris actius. Són accions que busquen la fidelització i la renovació.
4.- Renovació: confirmació de que els membres creuen que han rebut un valor per ser-ho. És un vot de confiança. És vital per a una organització que vulgui créixer.
5.- Reincorporació: els programes de reincorporació ofereixen als membres que reconsiderin la decisió amb nous missatges i ofertes. Les accions de reincorporació són un element habitual dels programes de creixement i manteniment de comunitats.
Per poder dur a terme totes aquestes accions cal tenir un bon coneixement de les xarxes socials i les noves tecnologies: cal investigar i estar al dia sobre noves eines, aplicacions i canvis relacionats amb la tecnologia, la publicitat i la comunicació digital. Caldrà analitzar si les noves funcionalitats es poden incloure en l’estratègia online. També tenir coneixements de disseny, així com d’eines i aplicacions que permetin monitoritzar els resultats.
I precisament aquesta és una de les claus d’aquest procés, analitzar si els objectius marcats es poden aconseguir, és molt recomanable fer-ho a través d’indicadors o KPI’s que permetin veure si per exemple el nombre de fans o d’interaccions, el tràfic web, etc. augmenta cada mes.