Facebook va ser creat per Mark Zuckerberg el 2004 a la Universitat de Harvard, als Estats Units, l’objectiu inicial era el de ser un anuari digital dels alumnes i un punt de trobada virtual per la comunitat universitària; actualment és una de les xarxes socials més conegudes i utilitzades del món amb més de 1.000 milions d’usuaris, dels quals, la franja d’edat amb més presència a Facebook és la que té entre 25 i 34 anys.
Facebook permet a les persones tenir un perfil personal propi on es recull per ordre cronològic tot allò que hi vagi compartint i els missatges que hi deixin els seus amics, per poder-ho fer els usuaris han de ser major de 13 anys i utilitzar el seu nom real.
Quan es parla de facebook a nivell personal cal tenir en compte que es pot configurar la privacitat del compte, és a dir es pot administrar la privadesa de les actualitzacions d’estat, fotos i informacions vàries amb el selector d’audiència en línia, tant quan es comparteix com després; és interessant fer-ho perquè les persones amb qui es comparteix la informació personal també la poden compartir amb tercers.
Per tal de tenir un màxim control de la privacitat es pot decidir com connectar-se amb la gent coneguda, què passa quan s’etiqueta una foto, quina informació es comparteix amb aplicacions, jocs i llocs web, també es pot limitar la visibilitat de les publicacions a amics, o fins i tot a noms concrets, i es poden gestionar la gent i les aplicacions que s’ha bloquejat.
Dins dels perfils personals de facebook hi ha la possibilitat de crear grups, els quals són un punt de trobada entre usuaris que comparteixen una afició o interès, i que funcionen com a fòrum on tots els membres poden opinar, intercanviar missatges, compartir fotografies o documents.
Els grups poden ser oberts i en aquest cas tothom pot formar-ne part i publicar continguts; poden ser tancats i només els administradors poden afegir a altres usuaris, tothom pot veure el grup i qui hi pertany, però només els membres poden veure les actualitzacions, cada cop que algú publica quelcom els usuaris afegits reben un avís. I també hi ha grups secrets en els que només els membres poden veure el grup i qui hi pertany, i és invisible de cara a la resta d’usuaris.
Els grups són bona eina d’organització interna i molt útil per crear esdeveniments, però hi ha una mala programació a l’hora d’afegir usuaris a un grup i la impossibilitat de planificar una estratègia de creixement.
Sense cap mena de dubte facebook és la xarxa social més coneguda i popular, però com que en l’univers on-line tot va tan ràpid i apareixen noves plataformes que prenen molta força, hi ha qui ja considera a facebook com una xarxa social “vintage”, i tu?