Coneixeu el Mètode Canvas?

Des d’aquest blog sovint parlem de les experiències pròpies relacionades amb aquest món del marketing i la comunicació que tant ens apassiona, i així ho farem també en el post d’avui; el dimarts dia 1 de juliol vam assistir a una sessió anomenada “Millorem col•laborant”, que tenia com a principal objectiu afavorir el networking entre diferents projectes empresarials, i per tal de treballar el tema cada un dels assistents vam haver de pensar en el nostre projecte segons el Mètode Canvas, el qual afavoreix la reflexió de nivell estratègic de manera simple, eficaç i eficient.

mètode CanvasJa coneixíem aquest mètode ideat per Alex Osterwalder, però la sessió d’ahir ens va recordar la gran utilitat que té, ja que és una eina pràctica i senzilla que permet treballar conceptes estratègics del nostre negoci i reflexionar sobre els clients, la proposta de valor, el model d’empresa i els objectius del projecte empresarial.

Aquest mètode està molt relacionat amb la premissa de la que ja hem parlat en altres post sobre crear un negoci per satisfer una necessitat concreta del mercat, i centrar tot el projecte en això, enlloc de crear-lo en funció de les habilitats dels emprenedors que inicien l’aventura.

El Mètode Canvas planteja 4 grans qüestions: COM, QUÈ, QUI, QUANT, són les bàsiques i estratègiques de qualsevol negoci, en primer lloc caldrà pensar en què, és a dir en quina és la proposta de valor, què és el que oferim als clients i als clients potencials? Quina necessitat ajudem a satisfer o quins problemes podem solucionar? I també què ens fa diferents de la resta?

Després caldrà pensar en el com, en les activitats clau del nostre negoci, les que realitzem per poder oferir els nostres productes i / o serveis als clients, i relacionada amb aquesta qüestió ens haurem de plantejar de quins recursos i habilitats clau disposem per poder oferir aquests productes i / o serveis, i finalment en aquest apartat també ens portarà a pensar qui són els nostres aliats i proveïdors clau i de quins recursos ens aporten o quines activitats desenvolupen.

El següent a tenir en compte serà el qui, una altra qüestió clau ja que saber qui són els nostres clients, com són i a on són és un dels punts més bàsics de tot negoci; i també haurem de pensar com són les relacions amb ells? I a través de quins canals els hi arriben els nostres productes i / o serveis.

Finalment el mètode ens porta a veure el quant, és a dir, com obtenim ingressos, i com ens financem, quins costos tenim, i què és el que en surt més car.

Recomanem parar-se un moment i reflexionar en les clau del Mètode Canvas, ja que en definitiva serà plasmar l’estratègia de negoci, el model d’empresa i els objectius, i això ajudarà a tenir una visió general del projecte, saber quines poden ser els punts forts i els dèbils, mantenir l’enfocament tant de llarg com de curt termini.

Us deixem un enllaç en el que el professor Carlos Jordana explica les avantatges del Mètode Canvas per definir models de negoci:

 

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

(2) Comments

Leave a Reply