Com superar la por al paper en blanc?

PAPER EN BLANCUn text és quelcom que en algun moment, tan vital com professional, tots hem hagut de fer, i encara que alguns hi estem més acostumats que d’altres, la primera fase, la del paper en blanc a tots ens fa respecte!

El primer factor a tenir en compte és el què volem dir o expressar a través del text, no és mateix escriure una declaració d’amor, que una carta de presentació, o que un text per un catàleg oi? El “què” ens marcarà el contingut i també la forma i fins i tot la llargada.

El segon element  a tenir en compte és la persona o l’audiència a la que anirà dirigit aquell missatge, si seguim amb el nostre exemple no li parlarem de la mateixa manera a la nostra parella, que al cap de recursos humans, que als clients del nostre negoci oi? Doncs el “qui” ens indicarà el to del text, el grau de personalització, el tipus de llenguatge i les paraules més o menys adequades per utilitzar.

El tercer a pensar serà la forma que tindrà el text, que traduït amb l’exemplificació que seguim seria format carta en el cas de la declaració d’amor i també de la carta de presentació junt amb el currículum, i el catàleg de presentació de l’empresa en el tercer cas, aquest fet ens determinarà aspectes com la llargada i l’estructuració del text.

Un cop definits aquests elements essencials serà el moment de traduir en paraules aquest missatge per un públic concret i que es materialitzarà en un suport específic, per fer-ho caldrà definir les idees principals, en aquest punt és aconsellable escriure aquestes idees i pensar en quin ordre les posarem.

I la última fase ja seria la de redactar pròpiament el text desenvolupant les idees principals en paràgrafs, i intentant que quedi clar el què volem dir, que tingui la forma adequada perquè el receptor d’aquest missatge ho pugui entendre i també tingui les dimensions òptimes pel suport en el que quedarà escrit.

PAPERS EN BLANCSi tot i haver seguit aquestes fases el paper continua en blanc, una recomanació podria ser la de mirar altres textos de continguts i formes similars per veure exemples, i que serveixin d’inspiració o de guia per poder fer el nostre text.

Un cop escrit el text també es interessant de fer-hi un cop d’ull i després deixar-ho i fer una altra tasca, això ens donarà perspectiva, i quan al cap d’una estona tornem a repassar-lo segur que canviarem alguna cosa, i havent fet això haurem arribat a la fase final.

Esperem que aquest text hagi complert l’objectiu que té, que és el de donar unes simples pautes per ajudar a escriure textos! Si teniu alguna cosa a comentar o a afegir com sempre estarem encantats que ho compartiu amb nosaltres.

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply