Com segmentar correctament?

Ara que ja sabem què és la segmentació i perquè és important cal que ens plantegem com podem fer aquesta tasca tan estratègica d’una forma correcta, i per començar caldrà que els segments de mercat que hem marcat siguin identificables i mesurables, cal conèixer bé les característiques dels clients, sobretot les dades demogràfiques, socials i econòmiques, i també el potencial de compra.

Com segmentar correctament?
Com segmentar correctament?

La mida de segments hauria de ser suficient com per poder compensar els esforços en marketing mix que hi destinarem, aquesta es pot mesurar en funció del marge de benefici que s’obtingui amb la venda de cada producte, i del volum de negoci que pugui generar cada segment.

Una altra fet molt important és el de poder accedir a aquests segments, poder arribar a aquestes persones a través de les comunicacions i del propi producte o servei, si tenim un producte local, que seria molt interessant per un grup de persones del Canadà però no tenim possibilitats de començar a exportar, està clar que no seria factible arribar-hi amb l’estructura local plantejada.

L’empresa o organització també hauria de disposar dels recursos i capacitats suficients per poder desenvolupar programes de marketing i comunicació que siguin efectius, que obtinguin indicadors; i els consumidors d’aquests segments haurien de tenir una resposta diferent que al resta davant d’aquests estímuls.

Actualment la segmentació cada vegada “fila més prim”, i a part del marketing de segments que estem descrivint, també es pot arribar a microsegmentar, i a fer marketing de nínxols, que és una estratègia molt adequada per empreses més petites, ja que s’agafa una subdivisió d’un segment, i es va a atendre les necessitats concretes d’un grup reduït d’individus.

I una altra possibilitat és el marketing one to one, que és el màxim nivell de segmentació possible, ja que en aquest cas el segment està format per un sol individu o un únic negoci, i en el qual s’adapta el producte o servei concretament per aquell client, segons com és una retorn als orígens artesanals de molts oficis, com quan per exemple una modista realitza un vestit completament a mida. Però amb l’ajuda de les noves tecnologies tot això és pot automatitzar de manera que un consumidor final pot triar característiques concretes i personalitzables d’un producte o servei, com quan és possible fer-se una viatge a mida a través dels portals d’agències de viatges on-line.

Com podem veure la segmentació és una disciplina molt àmplia i amb molts conceptes per explorar i recórrer, tant que en propers posts en continuarem parlant, si mentrestant teniu algun dubte estarem encantats que us poseu en contacte amb nosaltres!

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply