Hi ha maneres de fomentar el màrqueting viral, per exemple incloent en les nostres fitxes de producte una utilitat que permeti reenviar la fitxa o la imatge de la fitxa a terceres persones. Aquí agafen molt de valor els elements de xarxes socials com Facebook i Twitter, que podem integrar en cada fitxa de producte.
El que no es pot fer, perquè la Llei de protecció de dades ho prohibeix, és utilitzar els correus de tercers als reenviaments de les nostres fitxes per fer comunicacions comercials nostres. Aquest correu enviat per un amic serà l’única comunicació que es podrà fer i, per tant, és important que escollim bé el missatge que acompanyarà la fitxa que s’enviarà.
Des de la irrupció de les xarxes socials, les campanyes virals han augmentat, així com la potencial repercussió que poden arribar a tenir. Centenars de milions d’usuaris disposen de compte a Facebook o a Twitter i, per tant, els destinataris potencials de campanyes virals cada vegada són més amplis.
Així mateix, i per molt que el projecte sigui natiu en línia, és recomanable recolzar l’estratègia de màrqueting 2.0 amb accions analògiques. És a dir, crear ponts entre l’espai físic i en línia per aprofitar el potencial d’ambdós mitjans. Per exemple, en el cas d’un negoci que tingui una botiga al carrer, podem utilitzar els codis QR* perquè els usuaris puguin compartir els productes i exercir com a prescriptors de la marca.
Quan ja estiguem en línia i tot funcioni correctament: escoltem els nostres usuaris, fixem-nos molt bé en què fan els nostres competidors (més experimentats) i mirem d’innovar i millorar sempre la nostra proposta de valor.
Recordem que la nostra proposta de valor serà la que faci que vinguin o que no vinguin usuaris al nostre web. El valor dependrà de la qualitat dels nostres productes, serveis i continguts; de la quantitat de la nostra oferta de producte i continguts; de la seguretat, la usabilitat i l’agilitat de la nostra plataforma i, de forma indirecta, de la mida de la nostra comunitat d’usuaris i clients.
En aquest punt, els nostres esforços s’han de centrar a fer que l’experiència de l’usuari sigui la millor, que el tràfic creixi dia rere dia, que la indexació als cercadors sigui progressiva, que millorem el posicionament SEO, que ajustem les despeses de SEM i que la nostra comunitat a les xarxes socials augmenti. Si tots aquests indicadors van endavant de forma progressiva, mirem d’aguantar tant temps com es pugui, ja que estem creant valor i aquest serà el motor del nostre model de negoci.