Com podem accelerar la captació de dades?

Hi ha diverses maneres d’accelerar la captació de dades:

MANS TREBALLRecerca proactiva de clients potencials. Cal ser molt prudent amb aquesta tècnica, ja que realment no tenim el permís dels contactes per enregistrar-los a la nostra base de dades i, per tant, si ho fem de forma indiscriminada podríem estar vulnerant la Llei de protecció de dades. Es tracta de la recerca proactiva de clients potencials per part de l’empresa, que compleixin amb el perfil del nostre públic objectiu, amb la finalitat de donar a conèixer el negoci i despertar el seu interès vers els productes de l’empresa.

Tot i que sempre es facilita la possibilitat d’esborrar-se’n i de donar-se’n de baixa, si la publitramesa està ben feta i realment l’usuari té necessitat d’aquell producte o servei, gairebé mai no es dóna de baixa i el podem acabar convertint en client.

Formularis d’alta pels usuaris: Es tracta d’una pràctica molt estesa entre les corporacions d’Internet. Consisteix a oferir a l’usuari espais de recollida de dades (formulari) que poden emplenar en cas de voler rebre comunicacions de l’empresa. Existeixen diversos tipus d’accions de captació de dades adreçades als usuaris. En el cas que les dades captades es vulguin utilitzar posteriorment per a l’enviament recurrent de correus informatius i/o promocionals, cal incloure la casella “d’acceptació de condicions d’ús” perquè l’usuari sigui conscient del que suposa. Si l’usuari no habilita aquesta casella, no podrem utilitzar les seves dades per a aquest tipus d’accions de màrqueting.

Formulari de contacte: normalment s’ubica dins l’apartat de contacte o bé a la fitxa d’un producte. El seu objectiu es mitjançar i canalitzar les consultes dels usuaris cap a l’empresa. En molt casos, existeixen certs camps obligatoris que l’usuari ha de complimentar abans de procedir a l’enviament. Aquests solen coincidir amb la informació de contacte que més interessa a l’empresa: nom, telèfon, correu electrònic, adreça postal, etc. En alguns casos, dins de l’apartat assumpte, es tendeix a estandarditzar el tipus de consultes que els usuaris poden seleccionar, per tal de categoritzar-les i processar-les de manera més eficient.

Subscripció al butlletí electrònic: se sol situar a la pàgina d’inici o dins de l’apartat de notícies. Es tracta d’un aplicatiu que permet a l’usuari subscriure’s al butlletí informatiu de l’empresa. Aquest butlletí se sol enviar per correu electrònic amb una periodicitat quinzenal o mensual, i sol contenir-hi notícies recents de l’empresa, novetats de productes, etc.

Formulari promocional: aquest tipus d’accions es solen mostrar en forma de finestres emergents o pop-ups*, amb una estètica similar a la d’un bàner. Aquest tipus d’accions sovint s’han titllat d’intrusives, de manera que les empreses han tendit a buscar nous espais on situar-los dins del seu web. En realitat, són accions per les quals els usuaris lliuren les seves dades amb la finalitat de participar a una promoció de l’empresa. En alguns casos, aquest tipus d’accions s’externalitzen a agregadors d’ofertes, que s’encarreguen de tramitar les dades dels usuaris segons l’acord establert amb l’empresa. Així mateix, cal comentar també l’existència d’aplicacions com Easypromos, que permeten gestionar formularis promocionals dins de la pàgina de Facebook
de l’empresa.

Altes conjuntes de diversos serveis: una de les accions més efectives de captació de dades són les altes conjuntes. Es tracta de processos pels quals els usuaris es donen d’alta d’un servei i, en el mateix formulari, poden registrar-se a serveis complementaris: acceptar la recepció de notificacions comercials, subscriure’s a la newsltetter, etc. Per tant, es tracta d’una categoria mixta que aprofita el procés de contractació o d’alta del web per oferir serveis complementaris. Els resultats acostumen a ser molt positius i es poden crear sinèrgies molt potents.

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply