Com guiar correctament als usuaris de mòbils per la teva web?

En aquest post explicarem com guiar correctament als usuaris de mòbils per la teva web, ja que un dels problemes més comuns per als administradors web que posseeixen alhora versions d’un lloc web per a dispositius mòbils i per ordinador, és que els usuaris que utilitzen l’ordinador vegin la versió per a mòbils o que els usuaris que accedeixen a través de un dispositiu mòbil vegin la versió per a ordinador.

Per poder solucionar aquest problema, hi ha dues possibles opcions:

1.- Redirigeix als usuaris de mòbils cap a la versió correcta:

  • Quan un usuari de mòbil o un rastrejador (com Googlebot-Mobile) accedeix a la versió d’una URL per ordinador, pots redirigir cap a la versió corresponent de la mateixa pàgina per a mòbils. Google s’adona de la relació entre les dues versions de la URL i mostra la versió estàndard per a les recerques realitzades des d’un ordinador i la versió per a mòbils quan les busques es realitzen des d’un dispositiu mòbil.
  • Si redireccionaes als usuaris, comprova que el contingut en les URL per a mòbils / ordinador sigui el més semblant possible; per exemple, si tens un lloc de compres i es produeix un accés a la versió d’una URL per ordinador des d’un telèfon mòbil, assegura’t que l’usuari és redireccionat cap a la versió per a mòbils de la pàgina per al mateix producte i no cap a la pàgina principal de la versió de el lloc per a mòbils. De tant en tant es troben llocs que utilitzen aquest tipus de redireccionament per intentar millorar la seva classificació en les busques, però aquesta pràctica només perjudica els usuaris de manera que s’hauria d’evitar a sigui com sigui.
  • D’altra banda, quan es produeix un accés a una versió d’una URL per a mòbils per part d’un navegador d’un ordinador o per part del robot de Google, no cal redirigir cap a la versió per a ordinador. Per exemple, Google no redirecciona automàticament als usuaris d’ordinador des del seu lloc per mòbils cap al seu lloc per a ordinadors. En lloc d’això, hi ha un enllaç que va de la versió per a mòbils cap a la versió per a ordinadors. Aquests enllaços són especialment útils quan el lloc per a mòbils no disposa de totes les funcionalitats de la versió per a ordinadors. Si ho prefereixen, els usuaris poden navegar fàcilment fins a la versió per a ordinadors.

2.- Canvia el contingut en funció l’user-agent:

  • En alguns llocs s’utilitza la mateixa URL tant per al contingut destinat a ordinadors com per al contingut destinat a mòbils, però el seu format canvia en funció de l’User-agent. En altres paraules, els usuaris de mòbils i d’ordinadors accedeixen a la mateixa URL (és a dir, no s’utilitzen redireccionaments), però el contingut / format canvia lleugerament depenent de l’User-agent. En aquest cas, la mateixa URL apareixerà tant en la recerca per a mòbils com en la recerca per ordinador, i els usuaris d’ordinador podran veure una versió del contingut per ordinador, mentre que els usuaris de mòbil podran veure la versió per a mòbils de la mateixa.
  • No obstant això, tingues en compte que si el teu lloc web no es configura correctament, aquest podria incórrer en encobriment, el que podria donar lloc al fet que el lloc web desaparegués dels resultats de cerca. L’encobriment es refereix a un intent de millorar la classificació en els resultats de cerca mostrant continguts diferents per al robot de Google i per als usuaris convencionals. Això causa problemes com ara l’aparició de resultats menys rellevants (les pàgines apareixen en els resultats de cerca encara que el seu contingut realment no estigui relacionat amb allò que els usuaris veuen / desitgen).
  • Llavors, què significa “la pàgina que veu l’usuari” quan proporciones dues versions en un URL? Com s’explicava en una entrada anterior, Google utilitza el robot de Google, “Googlebot”, per a les cerques a la web i el robot de Google per a mòbils, “Googlebot-Mobile”, per a la recerca per a mòbils. Per mantenir-te dintre de les directrius de Google, hauries de mostrar als el robot de Google el mateix contingut que veuria un usuari qualsevol ordinador, i a el robot de Google per a mòbils el mateix que es veuria en el navegador d’un dispositiu mòbil convencional. Està bé que els continguts per al robot de Google siguin diferents dels destinats a el robot de Google per a mòbils.
  • Un exemple de com es podria detectar el teu lloc web com encobriment per error seria si el teu lloc web tornés un missatge com “Si us plau, accedeix des d’un telèfon mòbil” als usuaris d’ordinador, però després tornés la versió completa per a mòbils a dos rastrejadors (de manera que Googlebot rep la versió per a mòbils). En aquest cas, la pàgina que veuen els usuaris que busquen al web (per exemple, “Si us plau, accedeix des d’un telèfon mòbil”) és diferent de la que Googlebot rastreja (per exemple, “Benvingut al meu lloc”). De nou, es detecta encobriment ja que es vol mostrar als usuaris el mateix contingut rellevant que els robots de Google, Googlebot o Googlebot-Mobile, rastregen.

Per tant és molt important assegurar-se que dirigeixis l’usuari cap al lloc correcte en funció del seu dispositiu!

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply