Branding? Naming? Marca?

Aquests termes són els punts de partida bàsics per crear i donar a conèixer una marca comercial, i per això dedicarem alguns posts a explicar en què consisteixen i com treballar-los.

1El Branding: és el procés de crear i construir una marca. Primer es crea el nom, i després es desenvolupa tota la identitat corporativa (símbol: logotip) i també el posicionament i el desenvolupament de la marca en el mercat. És una eina per crear la identitat i els trets característics de la marca, els que li donaran personalitat, sempre segons els objectius empresarials, i serà el que la diferenciarà de la resta de marques. El branding és una disciplina que neix de la fusió entre art i tècnica i que té com a objectiu millorar la capacitat competitiva de les empreses a través de la gestió eficaç de la marca. És una barreja de sort, sentit comú, art i analítica.

baixa (1)El Naming: és el procés i les tècniques utilitzades per crear el nom de la marca, és el primer pas per donar significat a una Marca; un nom adequat diu molt de la marca, la fa més atractiva i sobretot memorable i identificable.

images (8)I la Marca: és la identitat que identifica una empresa, la qual es transfereix a tots els productes o serveis. La marca té una personalitat concreta i quan està ben definida, transmet uns valors corporatius concrets que ajuden a posicionar-se en un segment concret de consumidors.

En el procés de construcció d’una marca cal seguir una estratègia per vincular els valors d’una empresa a un nom comercial i a una imatge corporativa; aquests elements influenciaran en el valor de la marca i en el comportament dels clients.

Una empresa amb una marca amb alt valor tindrà més possibilitats de tenir una estabilitat en el temps, ja que el branding busca ressaltar el poder d’una marca, aquells valors de tipus intangible, tals com la singularitat i la credibilitat, que permetin diferenciar-se de les resta i causar un impacte únic i adequat en el mercat.

El branding intenta destacar les qualitats que constitueixen les fortaleses de l’empresa, de manera que és possible que el consumidor associï en el seu cervell una marca amb un valor, com podria ser la innovació que exemplifica Apple, de manera que els consumidors pensen en aquesta marca en el moment de buscar productes nous.

La identitat d’un projecte és l’aspecte fonamental de la seva existència, ja que ofereix la possibilitat de diferenciar-se de la resta, i alhora de plasmar-ho caldrà crear un nom, i un logotip que tindrà uns colors i unes tipografies concretes, aquests factors seran decisius pel posicionament de la marca.

Una tipografia gruixuda i sense serif pot demostrar solidesa i confiança, i sol ser la utilitzada en el cas dels bancs; en canvi les perruqueries solen apostar per lletres més fines i poc rígides, per simbolitzar les ones dels cabells. Els colors poden transmetre sensacions d’alerta com el cas del vermell, o de benestar com el cas del groc.

Esperem que hagueu trobat interessant aquesta temàtica, en breu ampliarem més aspectes d’aquest tema!

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply