Alerta amb els estafadors on-line!

estafadors on-line IIAquest post potser no és pròpiament de marketing, comunicació o social media, però creiem que és important parlar de la quantitat d’estafadors que hi ha on-line, i de com detectar-los per no caure en la seva trampa.

Recentment hem posat anuncis per vendre mobles de segona mà a alguns portal on-line dedicats precisament a això, els mobles estan bé i tenen un preu acord a la seva qualitat, per tant aquest tipus d’objectes són d’aquells que no es venen ràpid, la qüestió és que en relació a aquest anunci hem rebut 10 o 15 contactes aparentment molts interessats, però malauradament tots són estafadors i segueixen el mateix “modus operandi”, per això els hem detectat ràpidament.

En primer lloc les comunicacions que es reben estan mal redactades, es nota que és algú que no domina la llengua en la que escriu, i sempre et demanen que et posis en contacte via correu electrònic, fora de la vies de comunicació que ofereixen els portals de compra i venda d’objectes de segona mà. Això no té perquè ser determinant, per tant algú pot decidir continuar amb les comunicacions sense sospitar, nosaltres ho hem fet tan sols per poder mostrar en aquest post com funcionen aquests estafadors.

Anem a posar els exemples concrets, via SMS vam rebre el següent missatge:

“Hola, Es la mueble de (nom portal venda) todavía disponibles para la venta? Si sí, por favor responda a oscargomez.es@hotmail.com

La nostra resposta via correu electrònic va ser:

“Hola,

Efectivamente todavía tengo a la venta los muebles comedor, en el anuncio hay toda la información ( fotos y medidas) hay alguna cosa más que necessites saber? Estás interessada?

 Gracias”

La seva resposta va ser:

“Estoy realmente interesado en la compra inmediata de ella y me gustaría saber cuánto tiempo tiene usted de su propiedad?? Y puedo conseguir mas fotos de ella? y cuál es el mejor precio??

Saludos”

De nou nosaltres vam respondre:

“Hola,

Los muebles son míos desde hace 10 años, estan en perfecto estado. Las fotos las puedes ver en el anuncio y el precio también: 700 €.

Si estàs interessado el pago deberá ser en efectivo cuando se recojan los muebles, no acepto otra forma.

Gracias”

I la seva resposta va ser:

“Gracias por responder a mi mensaje, me interesa y con ganas de comprar de ti yo no soy más que disponibles para inspeccionarlo cos i Trabajo muchas horas en la mina, pero estoy dispuesto a comprarlo, incluso sin ver, si esto es lo suficientemente satisfactorio para que usted pueda proceder con la venta voy a hacer pagos a través de PayPal solamente, así que voy a necesitar su correo electrónico de PayPal para que el pago enviado inclusiva de su precio final. Voy a necesitar su domicilio completo para que mi empresa de transporte puede venir a su casa para la recogida después del pago se ha hecho. ¿Tiene una cuenta de PayPal? usted puede registrarse con PayPal a través de www.paypal.es  y una vez que ha abierto una cuenta con PayPal.

A continuación se presentan los detalles necesarios para la transferencia de PayPal

Su dirección de correo electrónico de PayPal:

Nombre completo:

Costo total:

Número de teléfono:

Dirección de la casa:

También les agradeceré si podemos comunicarnos en inglés”

En aquest punt hem aturat ja les comunicacions perquè sabem què vindrà a continuació, ja que aquí detallem els elements que utilitzen aquests estafadors:

  • Mai no volen contactar directament amb el venedor, sempre hi ha alguna excusa com en aquest cas que treballa a la mina, o que és un marine i que volta pel mar i no té accés al telèfon, o que compra els mobles per la mare, el pare o alguna parent, etc.
  • Generalment diuen que viuen a l’estranger.
  • Estan disposats a comprar immediatament, sense veure el producte.
  • Proposen com a forma de pagament Paypal, que teòricament és una de les formes més segures que hi ha, o transferència bancària.
  • I evidentment han d’enviar una empresa de transports per recollir el producte.
  • Després diuen que enviem la quantitat de diners que valgui el transport a alguna empresa, com Western Union o Money Gram, perquè s’activi el més aviat possible la recollida i enviament dels mobles, i que després ja ens ho pagaran junt amb l’import total dels mobles.
  • Després teòricament s’ha de rebre la transferència o el pagament via paypal de tot això, i diuen que cal esperar una notificació del seu banc, en la que hi ha faltes d’ortografia i es recalca que cal pagar l’import del transport abans que es pugui fer efectiva aquesta transferència.
  • I aquí és precisament a no hi ha l’estafa, evidentment si es paga el cost d’aquest transport mai es rebrà cap transferència, i en cas que s’hagi fet es retirarà a la velocitat de la llum.

Per tant estiguem molt al cas perquè el món on-line està ple d’aquest tipus d’estafes, per sort l’amic “google” ens permet fer busques i trobar exemples en cas de dubte.

En aquests casos cal poder parlar sempre amb el suposat comprador, tenir en compte que no té massa sentit comprar uns mobles des de l’altra banda del món, i més sense haver-los vist abans, i finalment la millor forma de tancar aquests tractes és personalment i amb diners entregats en mà.

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply