10 Tècniques per a la claredat i la concisió en la comunicació oral

comunicació

La claredat i la concisió són elements essencials per a una comunicació oral efectiva. Aquí tens algunes tècniques que et poden ajudar a millorar la teva habilitat per comunicar-te de manera més clara i concisa:

1. Organitza les teves idees abans de parlar: Prepara’t abans de comunicar-te, pensa en els punts clau que vols transmetre i estructura les teves idees. Un esbós o una estructura mental de la teva comunicació pot ser molt útil.

2. Utilitza un llenguatge senzill i comprensible: Evita utilitzar paraules o frases complicades o tècniques que el teu públic no entengui. Utilitza un llenguatge senzill i accessible per a tothom.

3. Evita les redundàncies: Elimina paraules o frases innecessàries que no aportin valor a la teva comunicació. Sovint, menys és més.

4. Utilitza exemples i analogies: Fer servir exemples i analogies pot ajudar a explicar conceptes complexos de manera més clara i comprensible. La gent sovint entén millor les coses quan es presenten d’una manera concreta i contextual.

5. Fes pauses estratègiques: Utilitza pauses breus per donar temps al teu públic d’assimilar la informació. Això també et permetrà prendre alè i evitar parlar massa ràpidament.

6. Fes servir suports visuals: En presentacions o exposicions, utilitza gràfics, diapositives o altres suports visuals per il·lustrar els teus punts. Aquests poden ser una eina eficaç per aclarir i ressaltar la informació clau.

7. Mantén-te enfocat en els punts clau: Evita divagar o introduir informació no rellevant. Mantén-te enfocat en els punts més importants de la teva comunicació.

8. Practica l’art de l’escolta activa: No només es tracta de parlar; també has d’escoltar amb atenció les preguntes o els comentaris del teu públic i respondre de manera clara i concisa.

9. Feedback: Si és possible, demana retroalimentació a altres persones sobre la teva comunicació. Això et pot ajudar a identificar àrees d’ millora i a adaptar la teva comunicació segons les necessitats del teu públic.

10. Assumeix que el teu públic té coneixements limitats sobre el tema: No donis per fet que el teu públic sap el mateix que tu sobre el tema. Explica les coses com si haguessis de fer-ho a algú que no té coneixements previs.

Recorda que la pràctica és clau per millorar la claredat i la concisió en la comunicació oral. Quan parles davant de públic o col·laboradors, sigues conscient de la teva comunicació i busca oportunitats per aplicar aquestes tècniques per millorar la teva eficàcia com a comunicador.

Author: Marta Costa Montmany

Visc la vida amb passió, sentiment i sensibilitat, sóc mama d'un petit que ha capgirat el meu món, m'he dedicat sempre al marketing i a la comunicació, i des de l'aparació de les noves tecnologies m'he especialitzat en el món del Social Media i del web 3.0.

Leave a Reply